zakwas żytni

zakwas żytni

nie ma nic smaczniejszego na świecie, niż domowy chleb na zakwasie ;] szczególnie taki świeży, który dopiero co wystygł i słowa „można już ukroić” są jak wybawienie! Zapach pieczonego chleba wprawia nas w bardzo dobry nastrój i działa  jak „płachta na byka” – od razu jesteśmy głodni! Dlatego dziś, przedstawiam Wam przepis na ZAKWAS ŻYTNI – aby każdy z Was, w domowym zaciszu mógł upiec pyszny chleb. Przepis na zakwas nie jest mój – posiadam go z książki Piotra Kucharskiego „CHLEB domowa piekarnia” – dla mnie –  Biblia chleba! Obowiązkowa pozycja na półce w każdym domu, w którym piecze się chleb 🙂

DZIEŃ 1 -> do DUŻEGO słoika wkładamy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą w której robimy kilka dziurek. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 24h.

DZIEŃ 2 -> do zakwasu dodajemy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą z dziurkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 24h.

DZIEŃ 3 -> do zakwasu dodajemy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 60ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą z dziurkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 24h.

(ostatni) DZIEŃ 4 -> do zakwasu dodajemy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 60ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą z dziurkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 12h.

Po tym czasie mamy GOTOWY zakwas 🙂

Mój gotowy zakwas podzieliłam na 4 części: z 1 części 350g upiekłam CHLEB:) z drugiej części ok. 60g zrobiłam ŻUR, a 3 i 4 część (obie po ok. 60g) przekazałam dalej, aby inni też mogli w domowym zaciszu delektować się pysznym domowym chlebem na zakwasie 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ŻURAWINA! przepis na jedną blaszkę 11x30cm 400g mąki pszennej typ 480 100g mąki żytniej typ 2000 75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami 1 łyżeczka soli 500ml wody […]

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *