krem z porów z pulpecikami i pietruszką

krem z porów z pulpecikami i pietruszką

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z porów z dodatkiem maleńkich pulpecików z indyka, wszystko udekorowane pietruszką.
przepis na 4 porcje
zupa
4 pory – białe części
6 ziemniaków
1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
2 łyżki masła
woda
2 liście laurowe
sól, pieprz
pulpeciki
300g mięsa mielonego z indyka
1 mała cebula
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki otrębów owsianych
sól, pieprz ziołowy, przyprawa do drobiu (u mnie Podlaska)
1 łyżka oleju kokosowego – do smażenia

ZUPA: Pory myjemy i kroimy w talarki. Masło rozgrzewamy w garnku, gdy się rozpuści, wrzucamy pora i smażymy go przez chwilę. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą – woda powinna przykrywać zawartość garnka, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Gdy nasza zupa jest gotowa, wyjmujemy liście laurowe i blendujemy a gładki krem. PULPECIKI: Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz ziołowy, przyprawę do drobiu, 1 łyżkę otrębów pszennych i 1 łyżkę otrębów owsianych – wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy je w pozostałych otrębach (1 łyżka osianych i 1 łyżka pszennych) i smażymy na oleju kokosowym na złoty kolor. Zupę podajemy z pulpecikami i natką pietruszki. Pycha!

Wydrukuj

Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

kolorowe KOPYTKA z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami

kolorowe KOPYTKA z sosem koperkowym i mięsnymi pulpecikami

Istny hit w oczach dzieci! ale że da się zafarbować coś naturalnie? pewnie że się da! 🙂 im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej 🙂 przepis dla 5 osób kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków 400g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, pieprz […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *