kopytka

kopytka

Pyszne i domowe kopytka! smak dzieciństwa niemalże każdego z Nas 🙂 dziś przedstawiam Wam mój smak i przepis mojej Mamy.
przepis na 5-6 porcji
1kg ugotowanych i zimnych! ziemniaków
500g mąki pszennej typ 480
2 małe jajka
sól, pieprz ziołowy, kurkuma
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek formujemy w rulon, tniemy na kawałki. Gotujemy w solonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Pycha!

Wydrukuj


Podobne wpisy

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]

krucho-drożdżowe PALUSZKI z kminkiem

krucho-drożdżowe PALUSZKI z kminkiem

Moje kolejne kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Święta Bożego Narodzenia, w domu ogromny kocioł bo jeszcze to i jeszcze tamto … Mama w kuchni jedną ręką nadziewała ciastka, drugą mieszała barszcz, a „trzecią ręką” zagniatała ciasto na te paluszki 🙂 W święta były u Nas pozycją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *