donaty z cytrynowym lukrem

donaty z cytrynowym lukrem

Donaty! moje wyzwanie na ten rok, ponieważ je UWIELBIAM! robiłam dziś pierwszy więc możemy powiedzieć że kolejny eksperyment kulinarny się powiódł 🙂 proporcje mojego autorstwa.

przepis na ok. 20 sztuk
650g mąki pszennej tortowej
3 całe jajka
1 łyżka cukru
150g masła
150ml mleka
szczypta soli
42g drożdży (mała kostka)
2 łyżki spirytusu
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

tłuszcz do smażenia (u mnie 400g smalcu + 1l oleju rzepakowego)

lukier:
sok z 2 cytryn
cukier puder (u mnie ok. 600g)
barwniki o ulubionych kolorach

Jajka i drożdże powinne być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło rozpuszczamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, skórkę z pomarańczy (u mnie przeciśnięta przez praskę do czosnku) dodajemy mleko z drożdżami i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione ale nie gorące! masło, dokładnie łączymy je z naszym ciastem. Na koniec dodajemy spirytus i ostatni raz dokładnie wyrabiamy ciasto (dobrze wyrobione nie klei się do rąk). Tak przygotowane, przykrywamy ściereczką i odstawiamy (u mnie blat kuchenny) do podwojenia objętości (u mnie ok. 60minut). Po tym czasie wykładamy ciasto na wysypaną delikatnie! mąką stolnicę (gdy użyjemy dużo mąki, będzie się ona palić podczas smażenia), rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm i wycinamy donaty – ja wycinałam dużą szklanką i kieliszkiem. Układamy je na desce/blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 minut aby trochę podrosły. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, gdy osiągnie temperaturę 180 stopi wrzucamy na próbę kawałek ciasta -gdy się usmaży – rozpoczynamy smażenie donatów. Gdy będą już piękne i złociste, wyjmujemy je i  układamy  na papierze, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną lukrujemy 🙂 LUKIER: sok z cytryny przelewamy do blendera i dodajemy cukier puder. Blendujemy na wysokich obrotach na gładką masę. Ilość cukru zależy od ilości soku, więc ciężko jest sprecyzować dokładną gramaturę. Do gotowego lukru dodajemy barwniki. W tak przygotowanym cytrynowym lukrze moczymy nasze donaty i odkładamy do zastygnięcia lukru 🙂

Z przepisu na donaty wychodzą również PYSZNE pączki – sposób wykonania znajdziesz tutaj.

Wydrukuj

Podobne wpisy

pączki idealne

pączki idealne

Pączki, pączki, pączki! są dobre na wszystko! FENOMENALNY przepis pod każdym względem od Margarytki proporcje idealne, nic dodać nic ująć 🙂 więc pozwolę sobie zacytować to dzieło, bo naprawdę warto! Składniki na około 25 -30 pączków 4 szklanki mąki pszennej luksusowej lub tortowej 6 żółtek […]

faworki

faworki

Faworki z przepisu Mamy 🙂 najlepsze na świecie! idealne na Tłusty Czwartek 🙂 200g mąki 3 żółtka szczypta soli szczypta cukru 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 2 litry tłuszczu do smażenia (u mnie pół na pół: olej rzepakowy […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *