domowy ŻUR

domowy ŻUR

Nie ma nic lepszego od pysznego i kwaśnego żurku na obiad. Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego żurku z jajkiem i chrzanem! Dlatego ja, w ekspresowym tempie przywołuje smaki dzieciństwa i czas, kiedy to jeszcze moja kochana Babcia kisiła żur na żurek. Przepis na ŻUR (wersja na zakwasie) pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „CHLEB domowa piekarnia” odrobinkę go jednak zmodyfikowałam pod mój smak.

60g zakwasu lub 3 kromki dobrego żytniego razowego chleba
600ml przegotowanej letniej wody
100g mąki żytniej razowej typ 2000
4 ząbki czosnku – z łupinami, rozgnieciony
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
Do słoika wkładamy zakwas (chleb), mąkę i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na blat kuchenny na 3-4 dni. Gotowe!

Z przepisu na tez ŻUR możesz przygotować moją zalewajkę 🙂 przepis znajdziesz tutaj.

Wydrukuj


Podobne wpisy

krem brokułowo-pietruszkowy z żółtym kurczakiem curry i kiełkami brokuła

krem brokułowo-pietruszkowy z żółtym kurczakiem curry i kiełkami brokuła

Zupy krem są ostatnio w Naszym Domu „na czasie”, bo szybko, łatwo i sprytnie można przemycić warzywa za którymi się nie przepada, a rozsądek podpowiada, zwłaszcza jesienią, kiedy wszystko ma najwięcej witamin trzeba z tych dobroci korzystać ile się da! Dziś PYSZNA zupa brokułowo-pietruszkowa z […]

krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem

krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z pomidorów, podany z grzankami z domowego chleba, posypany parmezanem 🙂 przepis na 4 porcje 4 ziemniaki 2 marchewki 1 por – biała część 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 łyżka masła 1 szklanka wody 3 liście laurowe […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *