pudding chia z granatem

pudding chia z granatem

Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie. Są one naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie ciała i mózgu.

Już mała porcja (28 g), nasion chia dostarcza:

  • Błonnik: 11 gramów.
  • Białko: 4 gramy.
  • Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
  • Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
  • Mangan: 30% ZDS.
  • Magnez: 30% ZDS.
  • Fosfor: 27% ZDS.

Zawierają one również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2.
Jest to imponujące jeśli wziąć pod uwagę fakt że w tej porcji (28 g) jest tylko 137 kalorii i tylko jeden gram strawnych węglowodanów! Wystarczy więc porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały. Co ciekawe jeśli odejmiemy błonnik, nasion chia zawiera tylko 101 kalorii na 28 gram -> źródło Naturalna medycyna

proporcja na 4 porcje deseru

1 puszka mleka kokosowego
100ml mleka krowiego/roślinnego
1 łyżka miodu
8 łyżek nasion chia
2 granaty

Mleko kokosowe i zwykłe mleko wlewamy do miski, dodajemy miód i nasiona chia. Mieszamy przez kilka minut rózgą, miskę odstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc (minimum 3 godziny). Owoce granatu obieramy. Układamy warstwami granat – chia – granat – chia – granat

________________________________________________________________

PUDDING CHIA to zdecydowanie mój ulubiony deser ? przygotowałam również wersje z: MANGOKIWI

Wydrukuj


Podobne wpisy

Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem

Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem

Wspaniale się prezentuje, doskonale smakuje i nie zostaje po min nawet okruszek! Zdecydowany HIT Świąt Bożego Narodzenia! przepis na wianek o średnicy ok 25 cm beza: 6 białek 300g białego drobnego cukru 1 łyżka octu jabłkowego krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietany 30% 200-300g konfitury […]

mini BABECZKI z waniliowo-pomarańczowym kremem z granatem i tymiankiem

mini BABECZKI z waniliowo-pomarańczowym kremem z granatem i tymiankiem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na 12 babeczek 12 gotowych korpusów babeczek lub ciasto: 120g mąki 60g masła 12g smalcu 1 jajko szczypta proszku do pieczenia 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *