kapuśniaczki

kapuśniaczki

Idealne do barszczu 🙂 delikatne drożdżowe ciasto z aromatyczną kapustą 🙂

ciasto:
400g mąki
2 jajka
szczypta cukru
szczypta soli
42g drożdży (1 mała kostka lub ok. 1/2 dużej)
175ml ciepłego mleka
50g rozpuszczonej margaryny
1 łyżka ziół toskańskich (kotanyi)
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Mąkę, cukier, sól, zioła i pieprz wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło(nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz.

farsz:
1/2 główki kapusty
olej
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ słodka papryka
Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy wystygnie odciskamy ją w dłoniach, układamy na desce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę, doprawiamy i smażymy przez ok. 10 minut do połączenia się aromatów.

Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na prostokąty, nakładamy na środek kapustę, zwijamy jak roladę i kroimy na kawałki. Gotowe kapuśniaczki układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania termoobieg) przez ok. 20 minut.

Wydrukuj

Podobne wpisy

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

Wiosna i słońce rozpanoszyły się na straganach na dobre! Ostatnio będąc na zakupach zobaczyłam piękną młodą kapustę! i już wiedziałam, że będą z niej gołąbki. Zapraszam zatem na obiad!   farsz – na ok 16 gołąbków 5 dużych ziemniaków (starych) ½ szklanki ryżu ½ szklanki […]

gołąbki z ziemniaków i kasz

gołąbki z ziemniaków i kasz

W naszym domu NIGDY nie jadało się gołąbków z mięsem. Jakież było moje zdziwienie kiedy wyprowadziłam się z domu – jedząc gołąbki dostawałam mięso z ryżem zawinięte w kapustę podawane często z ziemniakami! ;] dziś przedstawiam Wam moje gołąbki z dzieciństwa – jadaliśmy je podczas […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *