dwukolorowa tarta z wiśniową frużeliną

dwukolorowa tarta z wiśniową frużeliną

Czekolada, czekolada, wszędzie czekolada!
porcja na tartę o średnicy 24cm.

ciasto:
150g ciepłego masła
150g mąki
1 jajko
1 łyżeczka ksylitolu
szczypta soli
Zagniatamy elastyczne ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, chłodne ciasto rozwałkowujemy w okrąg, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni (funkcja grzania góra/dół) przez ok. 20-25 minut. Studzimy.

nadzienie nr 1.
1 mleczna czekolada
1 gorzka czekolada
250 ml śmietany 36%
Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na tartę, odstawiamy do lodówki do stężenia.

nadzienie nr 2.
2 białe czekolady
250 ml śmietany 36%
Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy na ciemną czekoladę, odstawiamy do lodówki do stężenia.

wiśnie
1 opakowanie (450g) mrożonych wiśni
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka wody
Wiśnie rozmrażamy, kroimy nożem na mniejsze kawałki. Wszystko przekładamy do rondla (wraz z sokiem który powstał podczas rozmrażania), dolewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Gdy nasze wiśnie się zagotowały, w pozostałej (1/4 szklanki) wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając przelewamy do rondla. Gdy Nasza frużelina jest gotowa, wykładamy ja na tartę. Odstawiamy do lodówki.

na ok. 2h przed podaniem wyjmujemy tarte z lodówki, aby ciasto trochę odeszło.

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *