Argentyńskie pierogi EMPANADAS z aromatycznym mięsnym farszem

Argentyńskie pierogi EMPANADAS z aromatycznym mięsnym farszem

Pyszne, aromatyczne i pełne południowo amerykańskich smaków. Inspiracją do wykonania empanadas był pomysł na warsztaty kulinarne w Studiu 🙂 Te argentyńskie pierogi BARDZO przypadły Nam do gustu 🙂 Przeglądając książki i strony internetowe nie mogłam znaleźć idealnego przepisu, ale największa inspiracją była dla mnie receptura z UGOTUJ.TO proporcje dopasowałam do Nas i zmieniłam trochę wykonanie, przez co moje Empanadas stały się bardziej delikatne 🙂

proporcje na 4 duże lub 6 mniejszych pierogów

300g mąki typ 480
1 jajko
200g prawdziwego masła
odrobina mleka
szczypta cukru, szczypta soli
20g drożdży

Masło rozpuszczamy. Drożdże wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dolewamy mleko i odstawiamy a ok. 20 minut żeby ruszyły. Gdy zawartość naszej miski znacznie się powiększyła, dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy rozpuszczone masło – nie gorące! Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę 🙂

300g mięsa mielonego z indyka
2 jajka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy – u mnie bonduelle
1 mała puszka fasoli czerwonej – u mnie bonduelle
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
sól/pieprz ziołowy/ kumin/ słodka papryka wędzona

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko szklimy na patelni z dodatkiem oleju i soli. Gdy nasza cebula z czosnkiem są gotowe, dodajemy mięso i na najwyższej mocy grzania doprowadzany do ścięcia się białka. Potem dodajemy paprykę pokroją w kosteczkę, fasolę i kukurydzę. Całość dusimy na dużej mocy grzania – często mieszając ok. 15 minut. Gdy farsz jest gotowy, dodajemy jajka i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kuminem i słodką wędzoną papryką. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, cienko rozwałkowujemy na kształt koła, nakładamy farsz,

sklejamy jak pieroga,

układamy na blasze, smarujemy rozłuconym jajkiem

i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Wydrukuj

Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

zdrowe CIASTO marchewkowe

zdrowe CIASTO marchewkowe

Ciasto marchewkowe bardzo lubię. Moja ulubiona wersja zawiera cukier, masło i białą mąkę i niestety smakuje doskonale 😀 W związku z pewnymi zawirowaniami zdrowotnymi, przygotowałam je w wersji zdrowej 🙂 i powiem Wam, że piekłam je już 4 razy i za każdym razem wychodzi idealnie! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *