sałatka z marynowanym selerem i ogonówką

sałatka z marynowanym selerem i ogonówką

600g kiełbasy ogonówki surowo-wędzonej
2 słoiczki marynowanego selera
4 jajka
1 mała puszka kukurydzy
sól/pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Ogonówkę sparzyć: Zagotować w garnku wodę. Gdy zacznie wrzeć wkładamy ogonówkę, wyłączamy grzanie, przykrywamy garnek i zostawiamy ogonówkę w wodzie do wystygnięcia – ok. 2h. Po tym czasie wyjmujemy ją z wody na ręcznik papierowy, kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Seler wyjmujemy ze słoika na sito i dokładnie płuczemy, odciskamy i wkładamy do ogonówki. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę i dokładamy do miski, kukurydzę odsączamy i dokładamy do miski. Dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, i przyprawy – dokładnie mieszamy – przekładamy do słoika/miski i wstawiamy na noc do lodówki do przegryzienia. Na następny dzień musimy przemieszać sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku.

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *