pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas na przygotowania! W tym roku to ja przygotowuje Wigilię. Jak wszystko w życiu i ta sytuacja ma swoje „dwie strony medalu”, mianowicie DUO LUDZI, śmiech, żarty, rodzinna atmosfera i  DuuuuuuuuuuuuuuuuuuŻO PRACY. Pierogi przygotowałam sobie na tydzień przed Świętami – wszystkie zamroziłam – podzieliłam na porcje i czekają sobie cierpliwie skamieniałe w zamrażarce.

przepis na ok. 70-80 średniej wielkości pierogów

ciasto
700g mąki
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
gorąca woda – ile zabierze
Z w/w składników zagniatamy elastyczne ciasto.

farsz
900g kiszonej kapusty z marchewką
80g suszonych grzybów
1 cebula
olej lniany
sól. pieprz
Grzyby namaczamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy grzyby do miękkości ok. 40 minut. Po ugotowaniu odcedzamy grzyby i mielimy je (można rzez maszynkę/blenderem/rozdrabniaczem/ lub po prostu drobniutko pokroić je w kosteczkę).  Kapustę gotujemy do miękkości – studzimy, kroimy nożem na mniejsze kawałku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju lnianym. Gdy cebula będzie miękka i szklista dodajemy do niej grzyby i kapustę, smażymy przez ok. 15-20 minut do połączenia smaków. Po zakończeniu smażenia – doprawiamy do smaku. NIE DOPRAWIAMY WCZEŚNIEJ ponieważ grzyby gorzknieją.

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość, wykrawamy kółka i zagniatamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3-5 minut. Jeśli mamy w planie mrożenie pierogów, to gotujemy je TYLKO do momentu wypłynięcia, szybko wyjmujemy z wody, rozkładamy na czystych ściereczkach i studzimy je oraz suszymy. Zamrażamy rozłożone pojedynczo, po pełnym zamrożeniu przekładamy do 1 woreczka.

img_7428

Wydrukuj


Podobne wpisy

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

Wiosna i słońce rozpanoszyły się na straganach na dobre! Ostatnio będąc na zakupach zobaczyłam piękną młodą kapustę! i już wiedziałam, że będą z niej gołąbki. Zapraszam zatem na obiad!   farsz – na ok 16 gołąbków 5 dużych ziemniaków (starych) ½ szklanki ryżu ½ szklanki […]

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

JAJECZNICA z kurkami i boczkiem

Obowiązkowy element Naszych wspólnych wolnych dni 🙂 Spanie do późna (PÓŹNA czyli później niż codzienna pobudka ok. 6) i pyszna jajecznica! W sezonie KURKOWYM koniecznie z ich dodatkiem 🙂 -> W Naszej Rodzinie jajecznica jest profesją MĘŻA! przepis na śniadanie dla 2 osób: 100g kurek […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *