kajmakowe kuleczki z preparowanego ryżu

kajmakowe kuleczki z preparowanego ryżu

Pamiętacie szyszki z preparowanego ryżu?? robione z krówek ciągutek i masła?? PYCHA! piękne wspomnienia z dzieciństwa … Dziś postanowiłam przygotować „coś” podobnego, ale w trochę lżejszej i łatwiejszej wersji! 🙂 zapraszam na super pyszne kajmakowe kuleczki z preparowanego ryżu.

przepis na ok 25-30 kuleczek
1 puszka masy kajmakowej tradycyjnej (u mnie Bakalland 460g)
130g preparowanego ryżu
ok. 30 sztuk papilotek o średnicy dolnej 2,5 cm

Kajmak przekładamy do garnka i delikatnie podgrzewany aby troszeczkę się upłynnił. Gdy masa będzie podgrzana, wrzucamy cały ryż i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka były idealnie oblepione kajmakiem. Przygotowujemy sobie miskę z woda i papiloki. Dłonie moczymy w wodzie i bierzemy porcję ryżu – nadajemy mu kształt kuleczki i układamy w papilotkach. Gdy wszystkie kuleczki będą gotowe wkładamy do lodówki na ok. 1h do schłodzenia. Przechowujemy w lodówce maksymalnie do 7 dni. PYCHA!

Wydrukuj

Podobne wpisy

krucho-drożdżowe PALUSZKI z kminkiem

krucho-drożdżowe PALUSZKI z kminkiem

Moje kolejne kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Święta Bożego Narodzenia, w domu ogromny kocioł bo jeszcze to i jeszcze tamto … Mama w kuchni jedną ręką nadziewała ciastka, drugą mieszała barszcz, a „trzecią ręką” zagniatała ciasto na te paluszki 🙂 W święta były u Nas pozycją […]

FIGA z MAKIEM czyli drożdżowe kuleczki w czekoladzie z nadzieniem makowo-figowym

FIGA z MAKIEM czyli drożdżowe kuleczki w czekoladzie z nadzieniem makowo-figowym

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na 12 kuleczek CIASTO: 200g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru cukru 25 g drożdży 90 ml mleka 30g rozpuszczonego masła NADZIENIE: […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *