paszteciki z mięsem

paszteciki z mięsem

Rosół był w niedzielę, a co zrobić z mięsem? Gdy zaczęłam o tym myśleć, miałam milion pomysłów: pierogi, krokiety, kotlety, gulasz, ale gdy zapytałam męża co by zjadł, odpowiedział „może paszteciki”? w sumie czemu nie! trzeba było tylko opracować nowy przepis na ciasto drożdżowe do nich, bo niestety stary się nie sprawdza, więc wzięłam się do pracy. Ciasto wyszło przepyszne! lekkie, delikatne, puchate i wprost idealne do mięsa – jak się zresztą później okazało nie tylko do mięsa 🙂

400g mąki pszennej
42 g drożdży
100ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
100g margaryny roślinnej
50g masła
50g smalcu
2 jajka

farsz:
mięso z rosołu
2 duże cebule
masło
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ ostra papryka

Masło, margarynę i smalec rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, mleko połączyć z drożdżami, cukrem, solą i wlać do mąki. Dodać jajka i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i zagniatać ciasto, aż cały płyn się wchłonie. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrobić do odpowiedniej konsystencji. Gdy nasze ciasto będzie gotowe, wkładamy je z powrotem do miski wysypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto urosło, wykładamy je na stolnicę, odcinamy odpowiedni kawałek, wałkujemy na prostokąt, na środku wykładamy farsz, dokładnie sklejamy rulon i tniemy na małe paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra/dół.

Wydrukuj


Podobne wpisy

krucho-drożdżowe PALUSZKI z kminkiem

krucho-drożdżowe PALUSZKI z kminkiem

Moje kolejne kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Święta Bożego Narodzenia, w domu ogromny kocioł bo jeszcze to i jeszcze tamto … Mama w kuchni jedną ręką nadziewała ciastka, drugą mieszała barszcz, a „trzecią ręką” zagniatała ciasto na te paluszki 🙂 W święta były u Nas pozycją […]

rolada z indyka z nadzieniem z leśnych grzybów pieczona z suszonymi figami

rolada z indyka z nadzieniem z leśnych grzybów pieczona z suszonymi figami

Pyszna i bardzo elegancka propozycja podania indyka 🙂 dobrze doprawione nadzienie z leśnych grzybów oraz aromat i smak suszonych fig idealnie się ze sobą komponują. Mięso jest delikatne, soczyste – wręcz rozpływa się w ustach. W towarzystwie ziemniaczków pure i sałaki z kiszonego ogórka stanowi […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *