dyniowe racuszki z żurawiną i migdałami

dyniowe racuszki z żurawiną i migdałami

Eksperymentów kulinarnych ciąg dalszy 🙂 Czasem przychodzi taki dzień, że otwierasz lodówkę a pomimo tego że jest pełnia – nie ma co zjeść! też tak masz? U mnie taki dzień nastał dziś … a że właśnie w tej lodówce w miseczce zostało trochę dyniowego pure, postanowiłam coś z niego wyczarować. Bardzo łatwe, szybkie i pyszne racuszki.
Z podanych proporcji wychodzi  ok. 15 sztuk.

200g pure z dyni
150g mąki pszennej
1 jajko
ok. 100l ciepłego mleka
2g drożdży
szczypta brązowego cukru
szczypta soli
garść suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

Drożdże umieszczamy w misce, rozpuszczamy w mleku. Dodajemy pure z dyni, mąkę, jajko, cukier, sól i dokładnie mieszamy przy pomocy miksera na gładką masę. Na koniec dodajemy żurawinę i migdały, delikatnie łączymy
je z gotowym ciastem przy pomocy łopatki. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką namoczoną w gorącej wodzie nakładamy na patelnię racuszki. Smażymy na złoty kolor. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *