domowy makaron

domowy makaron

Uwielbiam makarony! mogłabym je jeść na okrągło: w zupach, z sosami, zapiekane … ale najbardziej lubię ten domowy, nierówno pokrojony – często wyjadany z garnka podczas gotowania 🙂

porcja na ok. 8-10 osób
220g mąki pszennej
220g mąki krupczatki
4 jajka
oliwa z oliwek
sól
gorąca woda

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy jajka, trochę oliwy, sól i odrobinę gorącej wody. Wyrabiamy giętkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej wody). Dzielimy na kilka części, aby nam było wygodnie wałkować. Każdy kawałek ciasta, posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy bardzo cienko. W zależności od tego, do czego potrzebujemy makaron, dostosowujemy sposób krojenia:

makaron do rosołu: płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 5 cm, obficie posypujemy mąką, układamy jeden na drugim i kroimy w cienkie paseczki.

makaron tagiatelle: płaty ciasta posypujemy obficie mąką, zwijamy w luźny rulon, kroimy kawałki wielkości ok. 1/2 cm szerokości

makaron spaghetti: płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 15cm, obficie posypujemy mąką, układamy jeden na drugim i kroimy w cienkie paseczki.

makaron na łazanki (krajanka): płaty ciasta kroimy na pasy o szerokości ok. 2 cm, obficie posypujemy mąką, układamy jeden na drugim i kroimy na kawałki o szerokości ok. 2cm – powinna powstać nam w miarę równa kosteczka.

Pokrojony makaron możemy od razu ugotować: zagotowujemy duży garnek wody z oliwą z oliwek i solą, wrzucamy makaron, gotujemy o momentu wypłynięcia przez ok. 5-7 minut, lub ususzyć:

img_5750

rozkładamy makaron na desce wysypanej mąką krupczatką i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia (ok. doba). Tak ususzony makaron przechowujemy w papierowych torbach.

Wydrukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *