Czekoladowe cudo! czyli ciasto z buraków

Czekoladowe cudo! czyli ciasto z buraków

Podczas pewnego miłego spotkania, gdy jedliśmy moją niesłodką szarlotkę 🙂 dowiedziałam się, że ciasto z buraków jest bardzo dobre! Zainspirowana tym stwierdzeniem, postanowiłam to sprawdzić. Przekopałam internet w poszukiwaniu inspiracji i tak trafiłam na blog kulinarny Basi Ritz – Kulinarna Mekka, blog znam od dawna! ale nie sądziłam że znajdę na nim przepis na ciasto z burakami 🙂 Przepis przerobiłam „po swojemu” i dopasowałam trochę do Naszych upodobań i muszę Wam powiedzieć że efekt był ZACHWYCAJĄCY! Ciasto pięknie urosło, ładnie wyszło z tortownicy… a smak? BAJKA! delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach! musicie koniecznie spróbować sami 🙂

składniki na tortownicę o średnicy 21cm.
375 g ugotowanych i obranych buraków (ok. 2 średnie sztuki)
300 ml oleju  rzepakowego
5 jajek średniej wielkości
275 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
200g brązowego cukru
3 łyżki ekstraktu waniliowego (przepis tutaj )
szczypta soli
+ masło do wysmarowania formy i odrobina mąki do jej posypania

dodatkowo:
1 mleczna czekolada
1 gorzka czekolada

Tortownicę o średnicy 21cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 150 °C funkcja góra/dół + termoobieg. Buraki ugotujemy, kroimy w kostkę, umieszczamy razem z olejem i ekstraktem waniliowym w misce i blendujemy dokładnie na gładką masę. Następnie bierzemy mikser i  dodajemy kolejno jajka, dokładnie mieszając do połączenia składników.  W drugiej misce przygotowujemy: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier
i szczyptę soli – wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą łączymy. Do składników suchych wlewamy naszą buraczaną masę i mieszamy szpatułką (u mnie sylikonowa) do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy i piec ok. 75 minut.

RADA od Basi Ritz: gotowe ciasto powinno być jeszcze wilgotne w środku, więc test patyczkiem się tu nie przyda).
Po ok. 1 godzinie przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia.

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Gdy będzie zimne, zdejmujemy obręcz i przygotowujemy polewę: Zagotowujemy w rondelku odrobinę wody – na rondelku stawiamy szklaną miskę, a do miski wkładamy połamane obie czekolady. Rozpuszczamy je dokładnie w kąpieli wodnej i jeszcze gorącą smarujemy nasze ciasto. Dzięki temu, że ciasto zawiera w sobie olej, długo zachowuje świeżość. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej – najlepiej przykryte (u mnie w szklanej paterze).

img_5298-kopiowanieWszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Słodki Zapach Malin – Czekoladowe cudo! czyli ciasto z buraków.

img_5292-kopiowanieWszelkie prawa zastrzeżone © 2016 Słodki Zapach Malin – Czekoladowe cudo! czyli ciasto z buraków.

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *