tarta z białą czekoladą i malinami

tarta z białą czekoladą i malinami

100g herbatników
80g masła roślinnego
2 białe czekolady
400ml śmietany 36%
maliny
Herbatniki kruszymy w blenderze, masło topimy, wlewamy do herbatników i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier wykładamy herbatniki (konsystencja mokrego piasku), rozkładamy je równo i wkładamy do lodówki. W tym czasie wstawiamy rondel z wodą do gotowania, na rondlu stawiamy szklaną lub metalową miskę (do kąpieli wodnej). Do miski wkładamy 200g śmietany i obie czekolady – gdy woda zacznie wrzeć, zawartość miski dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady i idealnego połączenia składników. Gdy masa będzie idealnie gładka, zdejmujemy miskę z rondla i dodajemy do naszego kremu pozostałe 200g śmietany. Dokładnie mieszamy. Cały krem wylewamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie (krem zaczyna delikatnie twardnieć) układamy na kremie maliny. Wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc (minimalnie ok. 4h).

Wydrukuj


Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *