Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą

Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą

Zostałam sama w domu, mąż wyjechał. Pomyślałam sobie, że jakoś fajnie spędzę wieczór … gorąca kąpiel, książka, winko … i co ? … i wzięłam się za MAKARONY 😀 jak zwykle zresztą – taki mój sposób na odpoczywanie 🙂 aaaaaale jak już się piekły … doprowadziły mnie do płaczu … – WSZYSTKIE popękały 🙁 już snułam plany, że będzie w weekend kolorowa tarta … ale moja makaronowa Guru napisała mi, że próbowała takie popękane upiec, ale nigdy jej nie wyszły … więc podbudowana tymi słowami postanowiłam dać im drugą szansę 🙂 i tak oto postały moje WYJĄTKOWE czekoladowo-miętowe makaron`sy 🙂

przepis na ciasto ok. 32 ciastka (64 daszki)
150g mąki migdałowej
150g cukru pudru
56g białka kurzego – 8 dniowe
150g cukru kryształu
38g wody
56g białka kurzego – 8 dniowe
barwnik (ok. 1,5g – „na oko” na końcówkę łyżkę)
Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem (mąka + cukier = mielimy w blenderze ok. 15 sekund). 56g białka kurzego połączyć dokładnie z barwnikiem, dodać do mąki z cukrem – BARDZO dokładnie wymieszać. Do czystej miski wlewamy 56g białek kurzych. W tym samym czasie do garnka wkładamy:  150g cukru kryształu i 38g wody – gotujemy NIE MIESZAJĄC do 118 stopni (gdy mamy ok. 99-100 stopni zaczynamy ubijać białka). Szybkim ruchem wlewamy nasz cukrowy syrop do ubijających się białek (tak, aby rózga miksera nie rozchlapała syropu po ściankach) ubijamy aż miska będzie lekko ciepła. Następnie nasza bezę, dzielimy na 3 części (na oko), i po kolei dodajemy każda z nich do masy makaronikowej. Mieszamy ręcznie do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lejąca wstążka). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciastka o średnicy 4,5cm (na matę lub papier do pieczenia). Układamy: blacha do góry nogami na to mata! Następnie blachę dobrze opukać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza (dodatkowo można pęcherzyki usunąć wykałaczką), odstawiamy w temperaturze pokojowej na 40 do 60 minut, aby przeschły i zmatowiały. Przed pieczeniem blachę wkładamy na kilka minut do piekarnika aby złapała temperaturę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem!) przez 13 minut (1 blacha na środku). Makaroniki stygną na macie ok. 15 minut po czy delikatnie je zdejmujemy.

ganache czkoladowo-miętowy:
150g śmietany 36%
150g ciemnej czekolady 70%
3 łyżki ekstraktu miętowego + kilka listków mięty
100g zimnej śmietany 36%
150g śmietany zagotować. Czekoladę włożyć do miski, zalać ją śmietaną i dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt miętowy i drobniutko porwane listki mięty wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Dodać resztę śmietany, ponownie wymieszać. Przykryć folią „w dotyku” i wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc. Pół godziny przed ganaszowaniem makaroników wyjmujemy ganache z lodówki. Mikserem podbijamy BARDZO KRÓTKO ale na WYSOKICH OBROTACH. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ganaszujemy makaroniki

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



2 thoughts on “Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *