zupa meksykańska

zupa meksykańska

Zdecydowanie ULUBIONA zupa mojego Kochanego T. i częsty „gość” w naszym domu. Przepis na 4 porcje obiadowe, pochodzi z rodzinnego zeszytu – zupa przechodziła swoje ewaluacje, aż uzyskała idealne proporcje 🙂

400g mięsa wołowego mielonego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 papryczka chilli (bez pestek!)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
1 mała puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
0,5l bulionu
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
sól, pieprz, pieprz ziołowy

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone w kostkę papryki – poddusić. Gdy trochę zmiękną dodać fasolę, liście laurowe, kukurydzę i zblendowane puszę pomidorów. W „między czasie” rozgrzać patelnię z oliwą i czosnkiem i usmażyć mięso (mięso + sól + pieprz + pieprz ziołowy).  Gdy mięso będzie gotowe, włożyć je do garnka w którym gotuje się zupa. Gdy wszystko mamy w jednym garnku dolewamy bulion (nie od razu cały – zupa ma mieć konsystencję gulaszu). Dodajemy sól, pieprz i gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec dodajemy słodką paprykę i opcjonalnie kminek. PYCHA!!!

Wydrukuj


Podobne wpisy

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne! może pięknie wyglądać, cudownie pachnieć i być na prawdę pyszne 🙂 Zdrowe desery to wyzwanie dla wielu z nas, dlatego zapraszam Was dziś na przepyszna tartę! przepis na tartę o średnicy ok. 24cm 250g mąki żytniej […]

Sernik Dyniowy wg kwestiasmaku.com

Sernik Dyniowy wg kwestiasmaku.com

W związku z tym, że mój mąż nie jest wielbicielem słodyczy, miałam niemały orzech do zgryzienia, jakie ciasto przygotować z okazji Jego urodzin … Na szczęście  jest wielkim smakoszem serników („sernik to nie słodycze” ;]), więc decyzja wstępna zapadła – będzie sernik! ale jaki?  nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *