wegetariańskie krokiety

wegetariańskie krokiety

FARSZ:
1 woreczek kaszy gryczanej
1 bakłażan
1 cebula
1 jajko
1 pęczek zielonej pietruszki
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
3 łyżki oleju rzepakowego

NALEŚNIKI:
2 łyżki mąki żytniej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli/ szczypa cukru
mleko – ile zabierze
olej rzepakowy do smażenia

FARSZ: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Bakłażana kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, sól, pieprz i pieprz ziołowy – smażymy do miękkości. Zaartość patelni łączymy z kaszą gryczaną. Do tak przygotowanego farszu dodajemy jajko, pokrojoną drobniutko pietruszkę i przyprawiamy go do smaku. Dokładnie mieszamy.
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do uzyskania gładkiego ciasta, smażymy na dużym ogniu na, dodając kropelkę oleju przed każdym plackiem.
KROKIETY: Gotowe naleśniki nadziewamy naszym farszem i zwijamy w krokiety. Przed podaniem obsmażamy krokiety na oleju, na złoty kolor.

Wydrukuj


Podobne wpisy

ORKISZOWE naleśniki z prażonymi jabłkami w towarzystwie Zdrowego Oleju z Pestek Dyni od GreenSpoon

ORKISZOWE naleśniki z prażonymi jabłkami w towarzystwie Zdrowego Oleju z Pestek Dyni od GreenSpoon

Zdrowy Olej z Pestek Dyni Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z pestek dyni tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i […]

staropolskie PIEROGI z kaszą gryczaną, serem i miętą

staropolskie PIEROGI z kaszą gryczaną, serem i miętą

Pierogi rodem z kuchni staropolskiej 🙂 Uwielbiam je! doskonałe połączenie kaszy gryczanej, twarogu i mięty. przepis na ok. 25-30 pierogów CIASTO: 250g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli różowej himalajskiej 2 łyżki oleju ok 100ml gorącej wody Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *