sałatka z pieczonym łososiem

sałatka z pieczonym łososiem

pyszna sałatka! idealna na lekki obiad lub kolację 🙂
porcja na 2 osoby

mix sałat
kiełki rzodkiewki
200g surowego łososia
200g suszonej żurawiny
100g słonecznika
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 jogurt naturalny grecki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól/ przyprawa do ryb/ pieprz czarny

Łososia pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Na złotej cebuli ułożyć rybę i dusić pod przykryciem (z obu stron). Żurawinę zalać szklanką gorącej wody, odstawić na chwilę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pomidorki umyć i przekroić na połówki. Z jogurtu, czosnku, soli i koperku przygotować sos. Na talerzu ułożyć mix sałat wraz z kiełkami, następnie żurawinę i pomidorki. Ułożyć na środku upieczonego łososia, całość posypać prażonym słonecznikiem. Podawać z sosem czosnkowym.

Mąż stwierdził, że PYCHA! :]

Wydrukuj


Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok! Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *