PIEROGI ruskie i z soczewicą

PIEROGI ruskie i z soczewicą

CIASTO:
250g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
2 łyżki oleju
ok 100ml gorącej wody

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól (jeśli używamy białej soli, dodajemy jej mniej, ponieważ jest ona bardziej słona niż różowa himalajska), olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

PIEROGI RUSKIE ok. 22-25 sztuki
5 dużych ziemniaków
2 cebule
125g twarogu
trochę masła
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Mielimy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy twaróg i usmażoną na maśle cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i piperzem ziołowym.

PIEROGI Z SOCZEWICĄ ok. 18-22 sztuki:
1 duży ziemniak
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
trochę masła
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

Soczewicę gotujemy do miękkości (1 szklanka soczewicy + 1,5 szklanki wody + szczypta soli= około 25-30minut), studzimy. Ziemniaka obieramy, gotujemy, mielimy i studzimy. Gdy soczewica i ziemniak będą zimne łączymy je, dodając cebulę usmażoną na maśle i przyprawy: sól/ pieprz/ pieprz ziołowy. Dokładnie mieszamy ze sobą.

Wydrukuj

Podobne wpisy

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]

pełnoziarniste PIEROGI z DYNIĄ

pełnoziarniste PIEROGI z DYNIĄ

Pierogi i dynię uwielbiam! mogę jeść każdego dnia i jedno i drugie, więc wpadłam na pomysł połączenia obu tych smaków. Jak mi wyszło? PYSZNIE!  🙂 Mi zdecydowanie bardziej smakują w wersji smażonej na maśle klarowanym, ale takie w wody również są bardzo dobre 🙂 przepis […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *