lasagne – bez beszamelu

lasagne – bez beszamelu

porcja na keksówkę o wymiarach 11cm x 30cm – idealna na obiad dla 2 osób

6 płatów makaronu lasagne
400 g mięsa z łopatki (ja kupuje zawsze w kawałku, potem wrzucam do blendera i „mielę”)
2 średnie cebule
2 puszki pomidorów krojonych
1 mały przecier pomidorowy
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy/ papryczka chilli/ suszona bazylia
3 ząbki czosnku
ser mozarella ( u nas light)

sos: cebulę kroimy w kosteczkę, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, sól, pieprz i smażymy ją na szklisto. Dodajemy mielone mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie gotowe dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy – gotujemy sos do czasu rozgotowania pomidorów (sos powinien również zgęstnieć). Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, chilli i bazylią.

Keksówkę smarujemy masłem, na spodzie układamy 2 płaty makaronu, przykrywamy je porcją sosu, posypujemy odrobiną sera, na ser wykładamy kolejne 2 płaty makaronu, które przykrywamy sosem i posypujemy serem, na ser układamy ostatnie już 2 płaty makaronu, przykrywamy je sosem, posypujemy serem. Gotową lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

KLEKSIKI drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem, bazylią i parmezanem

KLEKSIKI drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem, bazylią i parmezanem

~przepis mój~ 1 pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy rosyjskiej 3-5 łyżek otrębów pszennych sól/ pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe olej stary parmezan makaron (na 2 osoby około 250g) 1 ząbek czosnku Filet z kurczaka mielimy (u mnie blender) dodajemy do niego: […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *