FRENCH MACARON`S – cytrynowe, czkolada z pomarańczą, jagodowe

FRENCH MACARON`S – cytrynowe, czkolada z pomarańczą, jagodowe

przepis na ciasto ok. 32 ciastka (64 daszki)
150g mąki migdałowej
150g cukru pudru
56g białka kurzego – 8 dniowe
150g cukru kryształu
38g wody
56g białka kurzego – 8 dniowe
barwnik (ok. 1,5g – „na oko” na końcówkę łyżkę)
Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem (mąka + cukier = mielimy w blenderze ok. 15 sekund). 56g białka kurzego połączyć dokładnie z barwnikiem, dodać do mąki z cukrem – BARDZO dokładnie wymieszać. Do czystej miski wlewamy 56g białek kurzych. W tym samym czasie do garnka wkładamy:  150g cukru kryształu i 38g wody – gotujemy NIE MIESZAJĄC do 118 stopni (gdy mamy ok. 99-100 stopni zaczynamy ubijać białka). Szybkim ruchem wlewamy nasz cukrowy syrop do ubijających się białek (tak, aby rózga miksera nie rozchlapała syropu po ściankach) ubijamy aż miska będzie lekko ciepła. Następnie nasza bezę, dzielimy na 3 części (na oko), i po kolei dodajemy każda z nich do masy makaronikowej. Mieszamy ręcznie do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lejąca wstążka). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciastka o średnicy 4,5cm (na matę lub papier do pieczenia). Układamy: blacha do góry nogami na to mata! Następnie blachę dobrze opukać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza (dodatkowo można pęcherzyki usunąć wykałaczką), odstawiamy w temperaturze pokojowej na 40 do 60 minut, aby przeschły i zmatowiały. Przed pieczeniem blachę wkładamy na kilka minut do piekarnika aby złapała temperaturę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem!) przez 13 minut (1 blacha na środku). Makaroniki stygną na macie ok. 15 minut po czy delikatnie je zdejmujemy.

Makaroniki CYTRYNOWE z LemonCurd
225g zimnej śmietany 36%
225g mascarpone
25-50g sok z cytryny + lemon curd
Śmietanę ubijamy. Gdy będzie gotowa, dodajemy porcjami serek mascarpone – stale ubijając. Następnie dodajemy sok z cytryny i lemon curd (ilość indywidualna dla smaku). Przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pół godziny przed ganaszowaniem makaroników wyjmujemy ganache z lodówki. Mikserem podbijamy BARDZO KRÓTKO ale na WYSOKICH OBROTACH. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ganaszujemy makaroniki.

CZEKOLADA Z POMARAŃCZĄ:
150g śmietany 36%
150g ciemnej czekolady 70%
skórka otarta z 2 pomarańczy
100g zimnej śmietany 36%
150g śmietany zagotować.
Czekoladę i skórkę z pomarańczy włożyć do miski, zalać je śmietaną i dokładnie wymieszać, odstawić na 5-10 minut. Dodać resztę śmietany, ponownie wymieszać. Przykryć folią „w dotyku” i wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc. Pół godziny przed ganaszowaniem makaroników wyjmujemy ganache z lodówki. Mikserem podbijamy BARDZO KRÓTKO ale na WYSOKICH OBROTACH. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ganaszujemy makaroniki

JAGODOWE:
225g zimnej śmietany 36%
225g mascarpone
25-50g dżemu z jagód
Serek mascarpone dokładnie wymieszać z dżemem i śmietaną – mocno schłodzić. Pół godziny przed ganaszowaniem makaroników wyjmujemy ganache z lodówki. Mikserem podbijamy BARDZO KRÓTKO ale na WYSOKICH OBROTACH. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ganaszujemy makaroniki.

Wydrukuj


Podobne wpisy

Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą

Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą

Zostałam sama w domu, mąż wyjechał. Pomyślałam sobie, że jakoś fajnie spędzę wieczór … gorąca kąpiel, książka, winko … i co ? … i wzięłam się za MAKARONY 😀 jak zwykle zresztą – taki mój sposób na odpoczywanie 🙂 aaaaaale jak już się piekły … […]

mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu

mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu

Już niedługo Święta Wielkanocne ? i chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie było mazurków na stole – królowały serniki, karpatki, różnego rodzaju torty, to jednak zawsze jakoś widziane i próbowane u kogoś bardzo mnie intrygowały ? niby taka prosta sprawa! trochę kruchego ciasta, jakiś […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *