BURGERY z fasoli

BURGERY z fasoli
Pomysł na wegetariańskie burgery zrodził się w moje głowie już dawno, ale miałam pewien problem z jego wykonaniem, ponieważ cały czas kombinowałam … w jaki sposób przekonać mojego Kochanego Mięsożercę do roślinnego kotleta? Oczywiście szukając inspiracji w wielkich zasobach internetu, trafiłam na przepis który bardzo mnie zainspirował 🙂 Delikatnie go zmodyfikowałam i zaserwowałam mojemu Wspaniałemu Mężowi na śniadanko … i jaki był efekt? ZDUMIEWAJĄCY! burgery wyszły fenomenalnie dobre! i zdaniem męża spokojnie mogą konkurować z tymi mięsnymi (choć i tak w gruncie rzeczy On woli te z mięsa) 🙂
porcja śniadaniowa/obiadowa na 2 burgery:
1/2 puszki fasoli
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia
4 łyżki otrębów pszennych
odrobina papryki chilli
1 jajko
sól/pieprz
odrobina sosu sojowego
+ 2 ulubione bułki

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i zestawiamy z ognia. Fasolę odsączamy, miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy do niej podsmażoną paprykę z cebulką i czosnkiem, lekko miksujemy całość. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, dodajemy jajko i otręby pszenne. Formujemy burgery, obtaczamy je w otrębach i podsmażamy chwilę na oliwie z obu stron, do momentu nabrania złotego koloru. Następnie przekładamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach – burger gotowy!podajemy z ulubioną bułką i dodatkami (u mnie: sałata, kiełki rzeżuchy, pomidor, musztarda rosyjska)

Wydrukuj

Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

zdrowe CIASTO marchewkowe

zdrowe CIASTO marchewkowe

Ciasto marchewkowe bardzo lubię. Moja ulubiona wersja zawiera cukier, masło i białą mąkę i niestety smakuje doskonale 😀 W związku z pewnymi zawirowaniami zdrowotnymi, przygotowałam je w wersji zdrowej 🙂 i powiem Wam, że piekłam je już 4 razy i za każdym razem wychodzi idealnie! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *